Categoria | Reducere CO2

Tags | ,

Noul Seat Leon Ecomotive

Publicat in 31 ianuarie 2008 de SEAT

SEAT ne-a demonstrat cum se pot combina caracteristicile sportive ale modelelor sale cu tehnologiile constructive de protejare a mediului înconjurător. La ultimul Salon Auto de la Frankfurt, SEAT a prezentat în premieră noul Ibiza ECOMOTIVE, care, cu un nivel al emisiilor de CO2 de 99 g/km, constituie cel mai ecologic model din segmentul său.

O dată cu elaborarea unei versiuni ECOMOTIVE pentru León, SEAT a făcut încă un pas înainte. Emisiile de dioxid de carbon ale acestui model s-au redus cu 16 g/km, de la 135 la 119 g, ceea ce îi va permite să beneficieze de avantajele oferite de sistemul de impozitare din multe ţări europene. În Spania, de exemplu, cine cumpără un automobil León ECOMOTIVE nu mai este nevoit să plătească nicio taxă de înmatriculare.

Automobilul a devenit mai puţin poluant, însă acest lucru nu a adus schimări semnificative designului exterior, noul SEAT León remarcându-se prin simpla prezenţă a emblemei „ECOMOTIVE” amplasate în spate – emblemă care, ca şi în cazul modelului Ibiza, identifică aceste modele ca fiind cele mai „verzi” versiuni SEAT, cu cele mai mici emisii de dioxid de carbon.

Pe lângă nivelul redus de poluare şi avantajele scutirii de taxe, noul model se remarcă şi prin consumul scăzut de carburant, fapt pentru care acest automobil reprezintă o alegere avantajoasă din punct de vedere economic pentru clienţii gamei León.

De la León la León ECOMOTIVE

Pentru reducerea emisiilor de CO2, proiectanţii León din cadrul Centrului Tehnic de la Martorell s-au concentrat asupra patru zone esenţiale: motorul, cutia de viteze, masa şi pneurile.

Motor 1.9 TDI de 105 CP cu filtru de particule diesel

Modelul León ECOMOTIVE este echipat cu unul din cele mai eficiente motoare din gama SEAT – motorul TDI de 1,9 l şi 105 CP, cu îmbunătăţiri multiple aduse sistemului electronic de control. Optimizarea unităţii centrale de comandă şi noile rapoarte de transmisie au dus la reducerea emisiilor de CO2 de la 135 g/km, cât înregistra versiunea de bază, la 119 g/km.

Motorul noului León ECOMOTIVE este echipat cu filtru DPF ca dotare standard, care asigură filtrarea particulelor de calamină, caracteristice majorităţii motoarelor diesel. Când nu sunt filtrate, aceste particule rămân în suspensie, atragând alte elemente nocive. Aproximativ 0,3% din emisiile motoarelor diesel sunt formate din gaze precum monoxidul de carbon, hidrocarburile, dioxidul de sulf şi acizii azotici, precum şi din calamină.

Unitatea de comandă a motorului verifică în permanenţă starea filtrului şi activează funcţia de regenerare a acestuia, pentru arderea particulelor de calamină acumulate. Cu alte cuvinte, datorită acestui sistem de regenerare, filtrul nu mai necesită întreţinere pe întreaga durată de viaţă a autovehiculului.

Noul León ECOMOTIVE se remarcă printr-un consum extrem de mic de carburant, cu o reducere de 0,6 l la 100 km în trafic extraurban, ceea ce echivalează cu un parcurs de aproape 1.500 km cu un singur rezervor de carburant.

Noile rapoarte de transmisie

La Centrul Tehnic din Martorell au fost modificate şi rapoartele de transmisie ale automobilului, pentru a se putea asigura un nivel mai redus al emisiilor de CO2.

La noul automobil, treptele sunt mai lungi în medie cu 8,2%. Prima şi a doua treaptă au rămas aceleaşi, iar treptele a treia, a patra şi a cincea au fost mărite, ultima dintre acestea cu 16% comparativ cu versiunea anterioară, ceea ce a făcut posibilă reducerea cu 716 g/km a emisiilor înregistrate la noul León ECOMOTIVE.

Aceste modificări nu împiedică însă cu nimic performanţele motorului de 1.9 TDI, care dezvoltă un cuplu de 250 Nm la 1.900 rpm, asigurând în continuare accelerări excelente şi viteze maxime. Mai mult, dinamica noului model este cu mult îmbunătăţită: viteza maximă a crescut cu 1 km/hiar , timpul necesar accelerării acceleraţia de la 0 la 100 km/h a scăzut cu 0,4 secunde, iar cea atinsă pe primii 1000 m fiind cu 0,6 secunde mai micăse parcurg într-un timp cu 0,6 secunde mai scurt. Astfel, viteza maximă a noului SEAT León este de 186 km/h, cu o acceleraţie de la 1 la 100 km de 10,9 secunde şi primii 1000 de metri parcurşi în 32,6 secunde.

Masă maximă limitată

Reducerea masei minime a unui automobil cum este León, cu standarde ridicate de siguranţă şi confort, nu este uşor de realizat. Dar masa maximă poate fi limitată prin eliminarea anumitor dotări opţionale, de exemplu a jantelor din aliaj de 17inci  inch şi a anumitor combinaţii de dotări, dacă se depăşeşte masa maximă de 1.320 kg – comparativ cu cea actuală, de 1.405 kg. La această diferenţă semnificativă s-a ajuns prin ajustări nu doar ale autovehiculului de bază, ci şi ale dotărilor opţionale suplimentare, care au fost analizate în vederea menţinerii masei în limitele admisibile dorite.

Pneuri cu rezistenţă scăzută de rulare

O altă caracteristică a noului León ECOMOTIVE o reprezintă rezistenţa scăzută de rulare a pneurilor, fapt care face posibilă montarea pneurilor de 195/65 pe jante de 15inci  inch sau a pneurilor de 205/55 pe jante de 16 inci inch.

Disponibil cu dotări Reference şi Stylance

León ECOMOTIVE va fi disponibil în două variante de dotare. Versiunea Reference prevede, printre altele, sistem ABS şi TCS, două airbaguri frontale, airbaguri laterale, airbag pentru protecţia capului, jante din oţel de 16 inci inch, pneuri 205/55, puncte de fixare  sistem de prindere Isofix, geamuri frontale cu acţionare electrică rapidă  one-touch şi sistem antiprindere, oglinzi retrovizoare exterioare încălzite în culoarea caroseriei, cu acţionare electrică, sistem de climatizare  aer conditionat şi radio CD cu MP3 player şi conexiune pentru dispozitive  intrare auxiliarea şi 6 difuzoare.

Versiunea Stylance este echipată cu alarmă volumetrică, sistem ESP cu sistem EBA de asistenţă la frânarea de urgenţă, senzori de presiune a pneurilor, jante din aliaj de 16 inci inch, cu 7 spiţe, proiectoare de ceaţă, sistem de climatizare bi-zonă, geamuri spate acţionate electric, oglinzi retrovizoare exterioare cu reglare electrică în poziţie de parcare pliabile electric, volan îmbrăcat în piele cu comenzi audio, maneta schimbătorului de viteze îmbrăcată în piele, tempomat, computer de bord, funcţie coming home/leaving home (lumini de sosire şi de plecare) şi două difuzoare suplimentare.

Versiunea specială Sport Limited are la bază dotările versiunii Reference şi scaune sport, volan îmbrăcat în piele, jante din aliaj de 16 inci inch, proiectoare de ceaţă şi mânere de portieră negre.

*Toate informaţiile şi dotările prezentate în acest material se referă la gama de modele destinată pieţei spaniole. Caracteristicile tehnice pot diferi de la ţară la ţară.

Lasa un raspuns

*