„3,2,1.. Actiune!” – PROIECT DE EDUCATIE PRIN TEATRU

Publicat in 01 aprilie 2008 de VW

Cardinal Motors si Asociatia Romana Anti SIDA, filiala Constanta a organizat in data de 12 iulie 2008, pe scena Teatrului de Copii si Tineret „ELPIS” Constanta premiera piesei de teatru „Rosu si Alb” desfasurata in cadrul proiectului de educatie prin teatru „3,2,1.. Actiune!”. “Rosu si alb“ este oglinda intoarsa spre societate. O oglinda prafuita, murdara, meschina. Intr-un colt timid se vede un chip. Si inca unul. Si inca unul. Sunt multi oameni, fiecare purtand pe fata grijile zilnice, micile probleme cotidiene.Multi nu se uita la cel de langa el. Au uitat sa priveasca, sa zambeasca, sa iubeasca…

Asa a inceput proiectul de responabilitate sociala al companiei Cardinal Motors: 3,2,1.. Actiune!. Proiectul s-a desfasurat in perioada februarie 2008 – ianuarie 2009 si a avut ca scop combaterea discriminarii si marginalizarii sociale a adolescentilor infectati cu HIV prin implicarea lor activa in piesa de teatru , prevenirea trasmiterii HIV in randul tinerilor, promovarea voluntariatului. Acest proect a fost nominalizat in anul 2008 la PR Award alaturi de alte proiecte importante de responsabilitate sociala din Romania.

Proiectul de educatie prin teatru „3,2,1..Actiune!” a avut doua componente: educatie prin teatru si informare/educare HIV/SIDA. Educatia prin teatru: prin punerea in scena a piesei de teatru „Rosu si Alb” al carei scenariu a fost conceput chiar de catre cei 20 de voluntari ARAS implicati in desfasurarea activitatilor proiectului (tineri seropozitivi si seronegativi HIV, angajati Cardinal Motors), coordonati ca catre Tiberiu Rosu, regizorul piesei de teatru.

A doua componenta a proiectului a reprezentat organizarea si desfasurarea a cel putin 50 de sesiuni de informare/educare HIV/SIDA in licee, universitati si centre de plasament din Constanta.

Constanta este orasul cu numarul cel mai mare de persoane infectate cu HIV/ bolnave de SIDA din Romania. Cardinal Motors, preocupata in permanenta de problemele sociale ale comunitatilor in care activeaza, depune eforturi pentru ca efectele aceastei probleme sa fie diminuate, daca nu eliminate.

„Mediul neguvernamental si cel de afaceri au nevoie unul de celalalt,  deoarece interesele lor privind responsabilitatea sociala sunt convergente. Ca urmare, colaborarile de tipul companii – ONG-uri ar trebui sa fie prezente intr-un numar mult mai mare. Speram sa incurajam si alte companii sa sustina astfel de proiecte. Toate investitiile aduc un «profit» iar pentru noi acest «profit» inseamna sa ne dezvoltam intr-un mediu cat mai «sanatos».” a declarat Bogdan Munteanu, Directorul General Cardinal Motors.

„«Rosu si alb» inseamna culoare si non-culoare, diversitate, echilibru, apropiere, oameni. In aceste luni am descoperit impreuna cu tinerii actori libertatea de exprimare,o lume in care nu exista granite decat oameni speciali, frumosi, sensibili la tot ce se intampla in jurul lor. Dedicam acest spectacol celor care traiesc cu HIV/SIDA, apropiatilor lor, si celor care sunt alaturi de noi in aceasta lupta.” a declarat Meiral Amet, coordonator proiect Asociatia Romana Anti-SIDA, filiala Constanta.

DESCRIERE PROIECT:

Proiectul consta in punerea in scena a unui piese ce va avea un scenariu conceput chiar de catre cei 20 de voluntari implicati (angajati Cardinal Motors, voluntari ARAS) in derularea activitatilor proiectului. Scenariul va avea ca principal mesaj incurajarea populatiei in adoptarea unei atitudini non-discriminatorii fata de persoanele infectate/ afectate HIV/SIDA. Aceasta componenta a proiectului va fi coordonata de catre un regizor.

SCOP:

*
combaterea discriminarii si marginalizarii sociale a adolescentilor infectati cu HIV prin implicarea lor activa in acest proiect si prevenirea transmiterii HIV in randul tinerilor din licee si universitati

OBIECTIVE:

*
sa dezvolte abilitatile pentru adoptarea unui comportament fara risc de infectare cu HIV a cel putin 1500 tineri care sunt inclusi in sistemul de invatamant liceal si universitar
*
sa determine adoptarea unui comportament de non-discriminare fata de persoanele /adolescentii seropozitivi HIV a cel putin 1500 elevi si studenti;
*
sa schimbe comportamentele elevilor si studentilor de excluziune sociala fata de persoanele seropozitive HIV;
*
sa se asigure integrarea sociala a cel putin 20 tineri infectati/ afectati HIV prin implicarea activa in derularea activitatilor de educatie prin teatru;
*
sa promoveze implicarea activa a tinerilor in viata comunitatii prin voluntariat.

DESCRIEREA PROIECTULUI

Proiectul se va derula pe parcursului a 12 luni si are doua componente:

1.
EDUCATIE PRIN TEATRU- prin punerea in scena a unui piese ce va avea un scenariu conceput chiar de catre cei 20 de voluntari (angajati Cardinal Motors,tineri seropozitivi si alti voluntari ARAS) implicati in derularea activitatilor proiectului. Scenariul va avea ca principal mesaj incurajarea tinerilor in adoptarea unor comportamente fara risc de infectare cu HIV/SIDA si a unei atitudini non-discriminatorii fata de persoanele infectate/ afectate HIV/SIDA.
2.
INFORMARE/EDUCARE HIV/SIDA- prin organizarea si desfasurarea a cel putin 50 de sesiuni de informare/educare HIV/SIDA in licee, universitati si centre de plasament din Constanta.

Lasa un raspuns

*