Categoria | Hidrogen

Primul autocamion din lume pentru colectarea deşeurilor, cu propulsie hibridă a fost lansat ín Suedia

Publicat in 07 aprilie 2008 de VOLVO

„Această fază de testare reprezintă ultima etapă de evaluare a soluţiei hibride ínainte de lansarea ín producţie”, a declarat Stuffan Jufors, preşedinte şi CEO al Volvo Truck Corporation. „Din 2006, când am prezentat primul nostru vehicul concept, am observat că interesul pieţei pentru această tehnologie a crescut considerabil. Soluţia noastră este unică prin faptul că este suficient de puternică pentru propulsia vehiculelor de mare tonaj şi este mai economică decât toate celelalte alternative existente. De fapt, tocmai aceste caracteristici determină dacă un vehicul cu propulsie hibridă poate fi viabil din punct de vedere comercial. Producţia autocamioanelor cu propulsie hibridă va demara ín anul 2009.”

Economic, silenţios şi nepoluant
Soluţia hibridă Volvo ímbină motorul diesel cu un motor electric, acesta din urmă fiind utilizat pentru pornirea de pe loc şi pentru acceleraţii până la viteza de 20 km/h. La viteze mai mari, este utilizat motorul diesel. La oprirea autocamionului, motorul diesel se opreşte automat, evitând astfel funcţionarea la ralanti mai mult timp decât este necesar. Acumulatorii se íncarcă utilizând puterea generată ín timpul frânării, făcând din acest sistem unul foarte potrivit pentru activităţile de transport care implică opriri şi porniri frecvente, cum ar fi cele de colectare a deşeurilor. Se preconizează că autocamioanele pentru colectarea deşeurilor, cu propulsie hibridă, vor consuma cu 20% mai puţin combustibil, emisiile de bioxid de carbon fiind şi ele ín scădere cu aceeaşi valoare. Mai mult, unul dintre autocamioane este echipat cu o baterie suplimentară de acumulatori care acţionează compactorul de deşeuri; aceasta se íncarcă de la priză, atunci când autocamionul este parcat peste noapte. Se aşteaptă ca reducerea totală a emisiilor de bioxid de carbon să fie de până la 30 de procente, oferind acestei soluţii un avantaj mai important din punct de vedere ecologic decât al unui autocamion alimentat cu gaz natural, spre exemplu. Motorul electric are avantajul de a fi total nepoluant şi foarte silenţios, avantaje importante ín cazul vehiculelor pentru colectarea deşeurilor, care sunt utilizate adesea ín zonele urbane, de la primele ore ale dimineţii.

Tehnologia hibridă reprezintă viitorul ín toate segmentele de transport
Iniţial, tehnologia hibridă va fi utilizată de către vehiculele pentru transport urban. Pe termen lung ínsă, Volvo are drept obiectiv oferirea de vehicule cu propulsie hibridă şi ín domeniul construcţiilor şi transportului de cursă-lungă.
„În viitor, tehnologia hibridă va juca un rol important, deoarece problemele de mediu şi dependenţa de petrol sunt din ce ín de mai presante”, spune Mats Franzén, Manager pentru motoare ín cadrul departamentului Strategie de produs şi dezvoltare al companiei Volvo Trucks. „Indiferent de combustibilii care vor fi utilizaţi cu precădere ín viitor, cantităţile disponibile vor fi limitate. Tehnologia care va permite reducerea consumului de combustibil va fi foarte apreciată de către clienţii noştri, indiferent de tipul de activitate de transport ín care aceştia sunt implicaţi. Pentru autocamioanele de distribuţie, consumul de combustibil ar putea scădea cu 20 – 30%. În cazul activităţilor de transport de cursă-lungă reducerea nu va fi tot atât de mare, ínsă, deoarece aceste autocamioane parcurg distanţe mari, economia totală de combustibil va fi totuşi considerabilă”.

Autocamioane Volvo FE pentru colectarea deşeurilor, cu propulsie hibridă

• Motor diesel de 7 litri ce dezvoltă 320 CP.

• Volvo I-SAM (demaror-alternator integrat) índeplineşte funcţia de demaror, motor electric pentru propulsie şi alternator (120 kW).

• Unitate electrică de comandă şi transformator (CC/CA)

• Acumulatori Litiu-Ion, care se íncarcă folosind energia generată ín timpul frânării sau prin intermediul I-SAM.

• Volvo I-Shift, sistemul de schimbare automată a treptelor de viteză.

• Suprastructurile sunt livrate de către compania Norba

Lasa un raspuns

*