Categoria | Reducere CO2

Tags |

car2go pentru toţi: 200 de motive pentru a redescoperi plăcerea condusului în oraş

Publicat in 26 martie 2009 de SMART

Stuttgart / Ulm – Motive întemeiate pentru a redescoperi plăcerea condusului în oraş pot fi regăsite acum, în Ulm, la fiecare colţ de stradă. Daimler AG se asigură de acest lucru prin car2go – noul său concept de mobilitate, care transformă condusul unui automobil într-o experienţă la fel de simplă precum utilizarea unui telefon mobil. După finalizarea cu succes a fazei pilot, car2go, cu o flotă de peste 200 de smart fortwo cdi, este disponibil de acum tuturor rezidenţilor şi vizitatori din Ulm – în fiecare zi a săptămânii, 24 de ore pe zi şi la tarife scăzute. De la Ulm, car2go trece direct la nivel internaţional, în SUA: Daimler a planificat lansarea car2go în această toamnă în Austin, Texas.
“Rezultatele foarte promiţătoare din faza internă pilot, obţinute în Ulm, demonstrează că prin intermediul car2go am găsit un alt răspuns la nevoile actuale şi viitoare de mobilitate în zonele metropolitane. Proiectul nostru din Austin este următorul pas logic,” a declarat Dr. Thomas Weber, membru al Consiliului de Administraţie al Daimler AG, Responsabil de Cercetare şi Dezvoltare în cadrul grupului Mercedes-Benz Cars.
Prin intermediul car2go, pe 24 octombrie 2008, în Ulm, Daimler AG a demarat un proiect pilot pentru o formă de concept de mobilitate urbană, flexibil şi compatibil cu mediul înconjurător. car2go reprezintă un alt element important al strategie Daimler în drumul său către o mobilitate durabilă.
Principiul este cât se poate de simplu: ori de câte ori este necesar un automobil, acesta poate fi închiriat oricând de pe stradă, sau poate fi rezervat prin intermediul telefonului mobil sau internetului. Automobilul poate fi folosit pe o durată nelimitată şi poate fi returnat în oricare parcare publică din zona de operare a sistemului. Structura tarifară este clară şi simplu de utilizat: cei 19 eurocenţi pe minut acoperă taxa de utilizare, asigurare, cheltuielile de deplasare şi chiar combustibilul. Tarifele pentru închiriere cu ora sau cu ziua sunt scăzute: 9,90 euro pe oră sau 49 de euro pe zi. Singura condiţie de utilizare este o primă înregistrare gratuită a clientului în baza de date şi un permis auto valabil, pe care este aplicat un mic sigiliu. Odată ce o persoană se înregistrează, aceasta poate deschide orice car2go prin intermediul unui cititor de cartele plasat în spatele parbrizului.
Din interior către exterior
În prima fază pilot, care a început în octombrie anul trecut, cele 50 de automobile smart fortwo au fost testate de către aproximativ 500 de angajaţi ai Centrului de Cercetare Daimler din Ulm şi alţi 200 de membri ai familiilor acestora. Scopul a fost testarea sistemelor tehnice şi asocierea experienţei inţiale cu acceptarea, observarea comportamentului utilizatorilor şi a efortului depus pentru a asista operaţiunea practică.
Robert Henrich, manager responsabil de proiect la Daimler AG, spune: “Succesul primei faze pilot ne-a surprins chiar şi pe noi şi arată cât de multă importanţă este acordată sarcinii de a căuta în continuare concepte de mobilitate. În doar două săptămâni, peste 500 de clienţi s-au înregistrat în cadrul car2go – un număr pe care nu îl anticipasem. Uneori am putut vedea de la fereastra biroulului meu cum angajaţii, după programul de muncă, fugeau în parcare să mai prindă un automobil car2go înainte ca acestea să se epuizeze.” Entuziasmul şi interesul populaţiei din Ulm persistă. În perioadele de vârf, întreaga flotă de 50 de automobile smart fortwo a fost utilizată la capacitate maximă şi ar fi putut fi extinsă foarte mult, pe baza cererii utilizatorilor. De la început, au fost înregistrate 8000 de închirieri şi în decursul unei zile, până la opt clienţi au folosit unul şi acelaşi vehicul.
Fără nicio excepţie, feedback-ul utilizatorilor a fost pozitiv, iar aceştia au fost surprinşi de usurinţa cu care sistemul funcţionează în practică. De asemenea, tarifarea pe minut a fost considerată extrem de comodă. Mai mult, de la început, proiectul a fost privit cu interes atât pe plan naţional, cât şi internaţional. În tot acest timp, am primit numeroase solicitări din oraşe de peste tot din lume, care, de asemenea, ar dori să ofere car2go rezidenţilor lor.
Ca pas intermediar, în luna februarie, clientela a fost extinsă pentru a include angajaţii de la departamentul de vânzări şi service outlet Mercedes-Benz din Ulm / Neu-Ulm şi filiala locală Daimler EvoBus. În conformitate cu acest pas, numărul de vehicule car2go a fost ridicat la 100, crescând şi numărul total de utilizatori car2go la peste 1000. Succesul înregistrat a încurajat iniţierea pasului următor: astăzi începe faza de testare publică în Ulm, în care car2go este disponibil pentru toţi cei 120.000 de rezidenţi şi pentru cei care vizitează oraşul. În acest scop, flota car2go a fost dublată la 200 de vehicule.
Toţi cei interesaţi se pot înregistra imediat pe internet, la adresa www.car2go.com sau la biroul de înregistrare de la primaria din Ulm, chiar lângă catedrală. Aici pot obţine, de asemenea, sigiliul car2go pentru permisul de conducere.
Internaţionalizare – de la Ulm la Austin
Proiectul pilot din oraşul Ulm din sudul Germaniei nu va fi singular – încă de la început, conceptul a fost planificat pentru utilizarea internaţională. Întrucât, în Ulm scopul este de a testa nivelul general de acceptare al conceptului şi de stabilizare a sistemelor tehnice, cel de-al doilea proiect pilot este conceput pentru a genera know-how-ul internaţional pentru utilizarea car2go. Solicitările includ aplicarea conceptului în alte oraşe, regiuni, precum şi adaptarea activităţii la cerinţele legale din alte ţări.
Jerome Guillen, director al departamentului Business Innovation din cadru Daimler, dezvoltatorul conceptului car2go declară: “Am ales în mod intenţionat un mare oraş american. În SUA piaţa de sharing a automobilelor înregistrează cea mai mare creştere din lume. Din acest motiv, considerăm că iniţiativa car2go are şanse foarte mari să devină un proiect de succes, mai ales pentru că oferă numeroase avantaje comparativ cu ofertele cunoscute.” De exemplu, car2go se distinge prin disponibilitatea mijloacelor de transport în zona oraşului, fără obligaţia de a utiliza anumite locuri de parcare, închirieri la faţa locului pentru perioadă nelimitată de timp, precum şi o structura de tarifare simplă şi clară.
Capitala Texas-ului, cu cei 750.000 de rezidenţi, este apreciabil mai mare decât Ulm şi se distinge prin cetăţenii săi foarte implicaţi şi deschişi la nou.” Aşteptăm cu nerăbdare să devenim primul partener internaţional al car2go,” spune primarul Will Wynn. “Oraşul nostru este cunoscut pentru puternicul sentiment de responsabilitate faţă de mediu. car2go se potriveşte perfect, deoarece putem oferi locuitorilor din Austin un concept inteligent de mobilitate cu un aspect pozitiv în ceea ce priveşte mediul. Proiectul are întregul nostru sprijin.”
Ca şi în prima fază a proiectului pilot, car2go va începe în Austin cu un grup definit de utilizatori, de exemplu, angajaţii din acest oraş. Într-un al doilea pas, car2go este planificat sa devină accesibil publicului din Austin
Alţi factori care pot transforma Austin în primul oraş internaţional car2go sunt mărimea acestuia şi structura economică modernă. Printre altele, în Austin există una dintre cele mai mari universităţi din Statele Unite. Începând cu toamna anului 2009 este aşteptată aici începerea operaţiunii unei flote care numară 200 de automobile smart fortwo mhd echipate cu funcţia start/stop.

Lasa un raspuns

*