Categoria | Amprenta CO2

Tags |

Dacia eco2

Publicat in 29 iunie 2009 de DACIA

semnatura eco2Semnatura eco² o certificare a faptului ca autoturismele Dacia se incadreaza in strategia de mediu pe termen lung initiata de grupul Renault in 2006. Tinta pe care grupul si-a propus-o atunci a fost sa ajunga printre primii trei constructori auto pe plan mondial in privinta nivelului scazut de emisii de CO2.

Dacia eco² , solutia economica si ecologica

Semnatura eco² o certificare a faptului ca autoturismele Dacia se incadreaza in strategia de mediu pe termen lung initiata de grupul Renault in 2006. Tinta pe care grupul si-a propus-o atunci a fost sa ajunga printre primii trei constructori auto pe plan mondial in privinta nivelului scazut de emisii de CO2.

Initial introdusa pe gama de autoturisme Renault, semnatura eco² garanteaza ca automobilul care o poarta indeplineste trei criterii prin care protejeaza mediul inconjurator: sa afiseze un nivel al emisiilor de CO2 mai mic sau egal cu 140g/km; sa fie produs intr-o uzina certificata ISO 14001; 95% din masa vehiculului sa poata fi valorificata prin reciclare la sfarsitul ciclului de viata, iar cel putin 5% din materialul plastic sa fie material reciclat.

Vehiculele ce poarta semnatura eco² exista deja in gama Dacia si pe piata din Romania. Toate autoturismele Dacia sunt reciclabile intr-o proportie de 95% si contin 5% material plastic reciclat, ia uzinele de pe platforma industriala de la Mioveni detin certificarea ISO 14001. in ceea ce priveste nivelul emisiilor de CO2, urmatoarele autoturisme din gama intrunesc conditiile eco²:

Sandero  dCi 70 – 120g CO2/km

Sandero dCi 85 – 120g CO2/km

Logan dCi 70- 120g CO2/km

Logan dCi 85 – 120g CO2/km

Logan MCV dCi 70 – 140g CO2/km

Logan MCV dCi 85 – 137g CO2/km

Logan Pick-up dCi 70 – 140g CO2/km

Logan Pick-up dCi 85 – 137g CO2/km

Logan Van dCi 70 – 140g CO2/km

Logan Van dCi 85 – 137g CO2/km

Logan eco² Concept

Logan eco² Concept este un prototip care a fost expus la standul Dacia de la Salonul Auto de la Paris 2008. Acesta a demonstrat, cu ocazia competitiei Bibendum Michelin de la Shanghai (2007), ca este posibila asocierea termenilor „economic si ecologic” fara a afecta cu ceva performantele si prestatiile unui vehicul.

Astfel, in cadrul raliului, Logan eco² Concept a afisat un nivel al emisiilor de numai 71 g CO2/km (in ciclu mixt) datorita optimizarilor si utilizarii unor solutii tehnice simple si economice. In cazul vehiculului Logan eco² Concept expus la Salon, reducerea emisiilor de CO2 s-a datorat urmatoarelor aspecte:
– modificari ale coeficientului aerodinamic, care au contribuit la diminuarea emisiilor cu 5 g/km
– optmizarea consumatorilor de energie de la bord, ceea ce a dus la reducerea cu 4 g/km a emisiilor, permitand incarcarea mai putin frecventa a bateriei
– ameliorarea puntilor fata-spate, care a dus la reducerea cu 3 g/km a emisiilor
– modificari ale grupului moto-propulsor, care au adus o diminuare cu 11 g/km

Mai mult, tabloul de bord al modelului dispune de un indicator al momentului optim de modificare a rapoartelor cutiei de viteze.

Aceste solutii tehnice aplicate pe modelul experimental Logan eco² Concept vor deschide calea spre aplicarea tehnologiilor sensibile fata de mediul inconjurator si pe viitoarele modele din gama Dacia.

Lasa un raspuns

*