Categoria | Electric

Smart Fortwo cu motor electric

Publicat in 28 august 2009 de SMART

Începând cu jumătatea lunii noiembrie 2009, noul smart fortwo cu motor electric va rula pe linia de producţie a fabricii smart din Hambach, Franţa. Spre deosebire de predecesorii lui, a doua generaţie a modelului smart fortwo cu motor electric este dotată cu o baterie litiu-ion extrem de eficientă şi inovatoare.
Aceasta este plasată între punţi, ceea ce înseamnă că spaţiul disponibil nu este compromis în nici un fel. Un motor electric de 30kW este încorporat în partea din spate a maşinii. Acesta oferă o acceleraţie şi o agilitate foarte bune datoritǎ cuplului de 120 Nm care este disponibil imediat. Modelul smart fortwo electric poate fi încărcat la orice sursă de curent din casă. În Germania, o încărcare completă a bateriei costă aproximativ 2 euro şi este suficientă pentru parcurgerea a 115 kilometri – mai mult decât suficient pentru traficul din oraş. smart a transformat motorul electric într-o alternativă practică pentru o mobilitate fără emisii în centrele urbane. Noul smart fortwo electric va fi lansat iniţial pentru clienţii din Berlin şi din alte oraşe din Europa şi Statele Unite ale Americii, ei urmând a deveni trendsetterii curentului eco-friendly prin testarea în condiţii reale a vehicului. Începând cu anul 2012, vehiculul va fi disponibil tuturor persoanelor interesate, inclusiv celor din România.

Grija pentru mediu şi funcţionalitatea au definit funcţiile lui smart fortwo din momentul în care a fost lansat acum 10 ani. De atunci, conceptul inovator al maşinii a îmbinat sustenabilitatea, tehnologiile de ultimă generaţie şi mobilitatea urbană individuală. Cu o lungime de aproximativ doi metri şi jumatate, vehiculul extrem de compact se poate parca perpendicular pe sensul de trafic. În plus, mica maşină de două locuri prietenoasă cu mediul, le oferă posesorilor un consum redus şi îi transportă la destinaţie în confort şi siguranţă. Designul ei este fresh, tineresc, modern şi totuşi sofisticat, iar modelul s-a transformat într-un “lifestyle icon” care demonstrează că mobilitatea, responsabilitatea faţă de mediu şi ”bucuria de a trăi” sunt compatibile. smart fortwo a lansat practic un nou curent.

smart fortwo electric oferă experienţa condusului distractiv şi inovator

Noul model smart fortwo electric, care va fi disponibil de la jumătatea lunii noiembrie a anului 2009, este continuarea logică a unui obiectiv ambiţios: lansarea unei maşini bine proiectate şi atractive care nu produce emisii nocive. smart a început dezvoltarea unui vehicul cu emisii zero în condiţiile dure ale traficului zilnic din Londra în anul 2007. De atunci, 100 de vehicule smart fortwo electric ale primei generaţii au fost date în folosinţă către clienţi. Feedback-ul a fost unul pozitiv şi confirmă gradul ridicat de maturitate al conceptului acestui vehicul.

În 2008, smart a prezentat cea de-a doua generaţie de modele smart fortwo electric cu un motor mai avansat şi o inovatoare baterie litiu-ion. Tehnologia litiu-ion oferă avantaje importante faţă de alte tipuri de baterii, inclusiv performanţă şi funcţionalitate mai mari, timpi de încărcare mai reduşi şi o viaţă mai lungă. Marc Langenbrinck, responsabilul pentru managamentul de brand smart a declarat: ”A doua generaţie de modele smart fortwo electric are la bază un concept de vehicul plin de succes, cu caracter şi funcţii prietenoase faţă de mediu. Bateria electrică inovatoare transformă maşina în companionul perfect pentru oraş: este agilă, economică şi are grijă de mediu înconjurător. Motorizarea cu emisii zero într-un mediu urban a devenit acum realitate. Folosirea acestui vehicul echivalează cu a conduce într-o manieră distractivă, cu o conştiinţă curată.”

Motorul electric luat în considerare încă de la primul concept

Motoarele electrice au făcut parte din conceptul smart încă de la început. Integrarea ulterioară a componentelor necesare pentru funcţionarea pe bază de electricitate a maşinii au fost planificate încă din stadiile incipiente. De exemplu, există spaţiu pentru baterie între punţiile maşinii, în locul unde este amplasat rezervorul la alte modele smart. Motorul electric nu limitează disponibilitatea spaţiului la modelul smart fortwo; există acelaşi spaţiu interior şi pentru portbagaj ca în modelul smart fortwo cu motor cu ardere internǎ.

Motor puternic

Un motor electric cu o putere de 30kW este instalat în spatele noului model smart fortwo ş i reac ţ ionează imediat ş i fără întârzieri. Un cuplu puternic de 120 Newton este disponibil imediat. Acesta conferă o putere foarte mare la plecarea de pe loc. Modelul smart fortwo electric accelerează de la 0 la 60 km în 6.5 secunde – la fel de rapid precum un model diesel sau pe benzină. Viteza maximă a vehiculului a fost limitată inten ţ ionat la 100 km/h, o viteză potrivită pentru ora ş . Datorită caracteristicilor motorului electric, smart fortwo electric are nevoie de o singură treapt ǎ de viteză. Nu este necesară schimbarea vitezelor – un avantaj major în traficul dens din ora ş . La mersul cu spatele direc ţ ia de rota ţ ie a motorului este inversă.
A doua generaţie de modele smart fortwo electric este alimentată de către o baterie litiu-ion produsă de Tesla Motors Inc. cu o capacitate de 14kWh ce permite încărcarea cu uşurinţă la orice sursă de curent de 220V.
O baterie încărcată complet este suficientă pentru a conduce 115 kilometri. Acestă capacitate este mai mult decât suficientă pentru traficul urban. Studiile au arătat că o maşină rulează în general 30-40 kilometrii pe zi în oraşe sau în metropole. Pentru a se încărca complet, vehiculul trebuie conectat la o sursă de energie doar trei ore. Dacǎ autoturismul este conectat la prizǎ pe timpul nopţii, dimineaţa bateria va fi complet încǎrcatǎ.

Sistemele electronice optimizează starea de încărcare a bateriei şi consumul de energie

O serie de componente electronice speciale asigură funcţionarea perfectă a bateriei. Acestea monitorizează, de asemenea, procesul de încărcare şi controlează afişajul capacităţii de încǎrcare a bateriei. Componentele electronice alimenteazǎ sistemul electric al autoturismului din bateria maşinii prin intermediul unui convertor DC/DC. În plus, ele controlează încălzirea habitaclului şi aerul condiţionat pentru a minimiza efectele asupra bateriei. Șoferii pot rǎci habitaclul prin intermediul aerului condiţionat, în avans, pe perioada în care vehiculul se încarcă de la prizǎ. – mult aşteptatul vis al rǎcirii habitaclului cât timp maşina este în repaus devine realitate! Nici un alt vehicul nu oferă această opţiune confortabilă.
A doua generaţie de autovehicule smart fortwo electric se bazează pe modelele smart fortwo coupe/cabrio. Linia de echipare passion. Toate dotǎrile acestei linii de echipare sunt puse la dispoziţie alaturi de aerul condiţionat cu control automat al temperaturii. În plus faţă de indicatorul pentru starea bateriei, un ampermetru indică consumul de energie şi energia recuperată.

Costuri foarte reduse

Luând în considerare preţurile pentru energie din Germania, se estimează că suma de doi euro este necesară pentru a conduce smart-ul fortwo electric pe o distanţă de 100 de kilometri. Această sumă este mai mică decât preţul a doi litri de petrol. Energia electrică este mai ieftină în foarte multe ţări. Costurile de întreţinere sunt considerabil mai reduse decât cele ale unui model smart cu motor cu ardere internǎ datorită bateriei, motorului şi a altor componente ale motorului electric care au costuri de întreţinere egale cu zero.
În plus faţă de costurile reduse pentru funcţionare, există o serie de avantaje de cost în foarte multe ţări şi oraşe. Spre exemplu, şoferii de smart fortwo electric au dreptul la reduceri de taxe naţionale şi eliminarea de la plata taxelor locale cum ar fi taxa pentru congestiile din trafic din centrul oraşului Londra.

smart fortwo electric în marile oraşe din Europa şi Statele Unite ale Americii

Începând cu finele anului 2009, modelul smart fortwo electric va fi disponibil pentru clienţii selectaţi în regim de leasing. Leasingul va fi oferit pe o perioadă de patru ani şi 60,000 kilometri. Primele vehicule sunt destinate pentru proiectul ”e-mobility Berlin”. În cooperare cu distribuitorul de energie RWE şi cu sprijinul Guvernului german şi al oraşului Berlin, Daimler creează condiţii pentru a conduce vehicule pe baterii, fără emisii locale. Acest proiect constă în construirea unei reţele de staţii de încărcare cu energie electrică care să faciliteze comunicarea inteligentă dintre vehiculele electrice şi reţeaua de alimentare astfel încât bateria să poată fi încărcată atunci când electricitatea este mai ieftină.
Mai multe vehicule din noua generaţie smart fortwo electric vor străbate străzile din Hamburg, Paris, Roma, Milano, Pisa, Madrid şi vor fi, de asemenea, parte a unor noi proiecte în Europa. Unele modele sunt destinate oraşelor din America.
Există deja o cerere tot mai mare pentru smart fortwo electric şi, începând cu anul 2010, modelul va fi produs la scară largă ca o parte integrantă a gamei smart şi comercializat prin reţeaua de dealeri smart. Această acţiune subliniază rolul de pionier al brandului în oferirea unei mobilităţi individuale atractive cu emisii locale zero în oraşe şi în marile centre urbane.

Lasa un raspuns

*