Categoria | Hibrid

Tags |

FCHV Vehicule cu celula energetica hibrida

Publicat in 24 noiembrie 2009 de TOYOTA

Urmatorul pas spre masina ecologică absoluta, dupa modelul Prius, va fi Vehiculul cu celula energetica hibrida (FCHV), actionat de o celula energetica in locul motorului cu combustie interna.

Fine-N, cel mai nou sistem de celula energetica hibrida de la Toyota. Beneficiaza de un design nou si de tractiune integral, oferind astfel perofrmante sporite si emisii reduse.

Ce este o celula energetica?
Celula energetica produce electricitate combinand hidrogenul si oxigenul intr-o reactie chimica. Este o uzina electrica in miniatura. Deoarece celula energetica genereaza direct electricitate, fara sa arda hidrogenul, procesul nu este poluant si este foarte eficient. Teoretic, o celula energetica poate transforma 83% din energia hidrogenului in energie electrica, deci procesul este foarte eficient, in comparatie cu un maximum de 30% pana la 40%, in cazul unui motor pe benzina. Celula energetica nu elimina CO2 şi nu are alte emisii poluante; singurul produs secundar este apa.

Electricitate din hidrogen – In ce consta procesul?

Celula energetica produce electricitate printr-o reactie chimica intre hidrogen si oxigen (din aer). Hidrogenul ajunge la electrodul negativ al celulei, unde un catalizator elibereaza electronii din atomii de hidrogen. Electronii circula de la catodul la anodul celulei energetice, generand astfel electricitate. Atomii de hidrogen care au ramas fara electroni devin ioni de hidrogen, care calatoresc printr-o membrană electrolitica polimerica spre partea pozitiva. Acolo, in prezenta unui catalizator dispus pe anod, ionii de hidrogen şi electronii se combina cu oxigenul si formeaza apa.

Structura celulei energetice

Exista diferite tipuri de celula energetica dar, in industria auto, eforturile s-au concentrat asupra celulei electrolitice polimerice. Aceasta are o membrana electrolitica polimerica, cu electrozi integrati pe ambele parti. Acest ansamblu membrana-electrod este prins intre placi separatoare care formeaza culoare de trecere pentru hidrogen si oxigen. O celula ca aceasta genereaza o tensiune mai mica de un volt, asa ca sute de celule sunt conectate in serie pentru a mari tensiunea. Un asemenea ansamblu e numit acumulator cu celule energetice si la el se refera cei mai multi atunci cand vorbesc de celula energetica

Lasa un raspuns

*